NAJI HAKIM
NAJI HAKIM

Naji Subhy Paul Irénée Hakim (s. 1955) on ollut viimeiset kaksikymmentä vuotta yksi merkittävimmistä ranskalaisen urkuri-säveltäjä-improvisoija -tradition jatkajista. Hän syntyi Beirutissa vuonna 1955 ja opiskeli sekä Jean Langlaisin oppilaana yksityisesti että Pariisin konservatoriossa opettajinaan Roger Boutry, Jean-Claude Henry, Marcel Bitsch, Rolande Falcinelli, Jacques Castérède ja Serge Nigg. Hakim saavutti ensimmäiset palkinnot mm. harmoniaopissa, kontrapunktissa, urkujensoitossa, improvisaatiossa, analyysissa ja orkestroinnissa. Hän on myös voittanut ensimmäiset palkinnot kansainvälisissä urkukilpailuissa Haarlemissa, Beauvaisissa, Lyonissa, Nurembergissa, St. Albanissa, Strasbourgissa ja Rennesissa. 

 

Hänen sävellyksensä Symphonie en Trois Mouvements sai Amis l’Orgue -palkinnon (Pariisi, 1994) ja Embrace of Fire menestyi Anton Heillerin muistokilpailussa (Tennessee, 1986). Vuonna 1991 Hakim sai Académie des Beaux-Artsilta André Caplet -sävellyspalkinnon. Hakimin sävellystuotanto sisältää sinfonian orkesterille, viisi konserttoa, yli kolmekymmentä urkuteosta, kamarimusiikkia uruille ja vaskille, teoksia pianolle, cembalolle, harpulle, kaksi viulusonaattia, oratorion orkesterille, kuorolle ja solisteille, messuja ja muuta vokaalimusiikkia. Hänen pääkustantajiaan ovat Leduc Pariisissa ja UMP Lontoossa. Hakim on kirjoittanut myös oppikirjoja analyysistä ja improvisaatiosta. 

 

Vuodesta 1985 hän toimi Sacré-Coeurin basiligassa pääurkurina kunnes siirtyi Messiaenin seuraajana la Trinitén pääurkuriksi vuosiksi 1993–2008. Naji Hakim konsertoi maailmanlaajuisesti urkurina ja improvisoijana. Hän on myös suosittu mestarikurssien opettaja. Hakim toimii analyysin professorina Boulogne-Billancourtin konservatoriossa ja vierailevana professorina Royal Academy of Musicissa Lontoossa. Hän on myös valmistunut telekommunikaatioinsinööriksi Pariisista. Vuonna 2000 Hakim kutsuttiin jäseneksi Roomassa toimivaan Consociatio Internationalis Musicae Sacrae. Vuonna 2002 Hakim sai Kaslikin yliopiston kunniatohtorin arvon. Paavi Benedictus XVI antoi Hakimille 2007 tunnustuksen Augustae crucis insigne pro Ecclesia et Pontifice tämän ansioista katolisen kirkon hyväksi.